Hur går det till

Hur går det till?

Hur gör man egentligen en optimering? Vad är det för något? På denna sida ska vi gå igenom exakt hur en optimering utförs så att när ni är färdiga här så kommer ni ha en helt annan förståelse för vad en motoroptimering faktiskt är för något. Skulle ni fortfarande ha frågor eller funderingar kan ni självklart kontakta oss så svarar vi på era frågor.

Utläsning

För att kunna optimera en bil behöver vi först plocka ur datan som finns inne i motorns styrenhet. Detta är en box, även kallad ECU, som innehåller alla parametrar och information som styr motorn och dess funktioner.

Det vi vill åt är den s.k ”mappen” som innehåller parametrarna som direkt påverkar motorns effekt, dvs bränslemängden, laddtryck på turbo och dylikt.

För att kunna få ut den här ”mappen” behöver vi använda oss av en maskin som kan kopplas på ett av flera sätt. Antingen direkt in i OBD uttaget, direkt in i ECUn eller på kretskortet inne i ECUn.

När vi har kopplat upp oss till bilen och läst ut mappen och sparat den så är vi redo för nästa steg.

Mappning

När vi har läst ut och sparat bilens mapp så kan vi börja mappa bilen. Detta betyder att vi går in i den mappen vi har läst ut och ändrar parametrarna som vi behöver för att öka bilens effekt. Till vänster kan ni se ett exempel på ett av programmen som används för att mappa en bil.

Vilka parametrar som ändras varierar från bil till bil. Detta kan vara allt från mängden bränsle som ska sprutas in i motorn, hur mycket luft den ska ta in, laddtryck på turbon och vilka temperaturer som vi ska tillåta motorn att gå upp i.

Vill ni veta vilka parametrar vi ändrar så kan ni fråga oss efter att vi har läst ut mappen ur er bil. Detta är tyvärr ingenting vi kan svara på i förväg utan vi måste först koppla upp oss till bilen och sedan läsa ut mappen innan vi vet exakt vilka justeringar som behövs göras.

Skrivning

När vi har optimerat filen som vi har läst ut ur bilen använder vi samma maskin för att skriva tillbaka den uppdaterade mappen till bilen igen. Detta skriver över den gamla mappen vilket gör det extra viktigt att man alltid sparar originalet först.

När skrivningen är klar av den nya mappen så är er bil optimerad och redo att njutas av. Det krävs ingen inkörningsperiod eller liknande utan det är bara att börja köra direkt.

Skulle ni i framtiden behöva lägga tillbaka original-mjukvaran kontaktar ni oss så hjälper vi er då vi alltid sparar alla mappar som vi har läst ut ur alla bilar vi har optimerat.

Att tänka på

Det är inte alltid vi kan läsa ut den mappen som ligger i bilen. Beroende på vilken maskin som vi använder kan det ibland vara så att man hämtar en original mapp från tillverkarens server. Det betyder att om er bil redan är modifierad så kan detta försvinna om vi inte läser ut den modifierade filen ur er bil. Berätta för er optimerare att er bil redan är modifierad så att vi kan använda oss av rätt verktyg för att försäkra oss om att vi får filen som ligger i bilen.

Det finns fall då biltillverkaren har monterat olika ECU'er i likadana bilar redan från fabrik. Det kan alltså sitta en ECU från Bosch i er bil, men det sitter en Continental i en likadan bil med likadan motor. Detta kan vi inte se förrens ni är på plats. Detta är i de flesta fallen inte något problem, men i sällsynta fall kan det vara så att just den ECU'n som sitter i er bil kan inte någon av våra maskiner läsa ur.

Eftersom att alla bilar och motorer skiljer sig åt, även de med samma modell, storlek och dylikt. Så kan vi aldrig garantera några siffror i vår 'Tuning Guide'. Det är en uppskattad effektökning som vi har tagit fram genom att testa ett flertal bilar/motorer av den modellen på en dyno, även kallat rullande landsväg.

Det finns väldigt många faktorer som påverkar effekten på bilen, både externa och interna. Därför är det viktigt att ha i åtanke att det kan skilja på just er bil och vad som står i vår effektguide. Detta är helt normalt, skulle det vara en så pass stor skillnad att ni är missnöjda med er optimering så är det väldigt viktigt att ni kontaktar oss omgående, försök inte att plocka bort optimeringen själv eller hos en annan firma, då kommer vår garanti inte att gälla för er bil.